Gotuj na zapas ze schładzarkami szokowymi

Gotuj na zapas ze schładzarkami szokowymi

Producenci urządzeń i sprzętów dla gastronomii wciąż wprowadzają na rynek produkty, które mają uczynić pracę w kuchni łatwiejszą. Wśród urządzeń chłodniczych dla gastronomii również nie brakuje nowości; bardzo dużo osób interesuje zamrażarka szokowa. Szokówka gastronomiczna to urządzenie, które może przydać się w bardzo wielu lokalach gastronomicznych.

Jakie jest jej zastosowanie?

Szokówka gastronomiczna to urządzenie, które występuje również pod nazwą schładzarka szokowa. Szokówka gastronomiczna służy przede wszystkim do bardzo szybkiego schładzenia przygotowanych potraw. Na rynku dostępne są również szybkoschładzarki, które mają dodatkową funkcję mrożenia. Zamrażarka szokowa umożliwia zamrożenie przygotowanych, wcześniej schłodzonych potraw do temperatury -18 stopni Celsjusza. Szybkoschładzarki to urządzenia, które schładzają potrawy szybko i bezpiecznie; nie ma mowy o tym, aby namnożyły się bakterie. Do tego szybkoschładzarki nie pogarszają smaku ani wyglądu przygotowanych dań.

Dlaczego warto mieć schładzarkę?

Stosowanie szybkoschładzarki nie zmienia smaku, koloru, wyglądu przygotowanych wcześniej dań.  Schłodzone w tym urządzeniu potrawy można do 5 dni przechować w szafie chłodniczej lub przez kilka miesięcy w szafie mroźniczej. Dania podgrzewa się przed wydaniem w piecu konwekcyjno-parowym; tym samym czas oczekiwania na zamówiony posiłek można znacznie skrócić.

Więcej o tych nowoczesnych urządzeniach chłodniczych piszemy w naszym wcześniejszym artykule. Zachęcamy do jego lektury.