Pizza: danie dobre na wiele okazji

Pizza: danie dobre na wiele okazji

Odżywianie

Włochy to kraj, który jest ojczyzną pizzy. Trudno będzie znaleźć drugie danie spośród kuchni całego świata, które jest znane na całym świecie. Pizzą kochają chyba wszyscy; liczba lokali, których specjalnością jest pizza liczona jest w setkach, jeśli nie w tysiącach. Amatorów tego prostego włoskiego dania nie brakuje także we Wrocławiu. Pizzeria Wrocław zaprasza amatorów tego specjału zarówno na klasyczną Margheritę jak i na cieszącą się bardzo dużą popularnością capriciosa. Oczywiście to nie wszystkie propozycja w menu.

Pizza dla każdego

Pizzeria Wrocław zaprasza każdego miłośnika pizzy na ponad 40 wariantów tego dania. Oprócz wspomnianej Marghrity i capriciosa w karcie są również hawajska i sweet benger (obie na słodko, ale każda z innymi składnikami) oraz idealna dla miłośników ostrych smaków pepperoni. W karcie są także inne warianty pizzy – każdy znajdzie smak, który najlepiej mu odpowiada i dodatki, które najlepiej lubi. Zaletą kuchni włoskiej jest to, że wiele dań powstaje z prostych, łatwo dostępnych produktów, które są tanie. Pizza również jest taką potrawą; pizza, którą można zjeść w pizzeria Wrocław jest więc tania, ale wyjątkowo smaczna.

Krótka historia pizzy

Płaskie chlebki z czosnkiem i oliwą znane były już w starożytnej Grecji i Rzymie. Były daniem najuboższych. Pizza zaczęła stała się wyjątkowo popularna w południowych Włoszech dopiero około XVI wieku. Regionalnym przysmakiem pizza pozostała aż do początków XX wieku, kiedy wraz z włoskimi emigrantami dotarła do Stanów Zjednoczonych.

Pizza: danie dobre na wiele okazji
4.8 (96%) 5 głosów

Dodaj komentarz