Schładzarka szokowa: błyskawicznie obniża temperaturę

Schładzarka szokowa: błyskawicznie obniża temperaturę

Gastronomia

Oblicze gastronomii zmieniają nowoczesne sprzęty i urządzenia, takie jak na przykład zamrażarka szokowa. Zamrażarka szokowa to urządzenie, które niesamowicie szybko obniża temperaturę ugotowanej potrawy. Zamrażarka szokowa potrzebuje tylko 90 minut na to, aby obniżyć temperaturę potrawy z 90 stopni do zaledwie 3.

Dla kogo są to urządzenia?

Szybkoschładzarki – bo tak również nazywane są zamrażarki szokowe – to urządzenia, które sprawdzają się nie tylko w kuchniach dużych czy małych restauracji. Szybkoschładzarki mogą znaleźć się również na wyposażeniu firm cateringowych. Szybkoschładzarki mają ogromną zaletę: schłodzone w nich potrawy nie zmieniają koloru, wyglądu, smaku i zapachu. Szokówka gastronomiczna produkowana jest z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Szokówka gastronomiczna jest urządzeniem bardzo wydajnym.

Bardziej efektywna praca w kuchni

Przygotowanie każdego dnia dużej ilości potraw to duże wyzwanie. Szokówka gastronomiczna obniża koszt przygotowania wielu potraw metodami tradycyjnymi. Przygotowane wcześniej i błyskawicznie schłodzone potrawy można zamrozić i przechować przez kilka miesięcy; w szafie chłodniczej można je przetrzymać do 5 dni. Po przyjęciu zamówienia od gości wystarczy potrawy podgrzać przez kilka minut w piecu konwekcyjno-parowym. Zamówienia można zrealizować naprawdę wyjątkowo szybko; z pewnością to plus korzystania ze schładzarek.

Więcej o zaletach korzystania w lokalach gastronomicznych z urządzeń o nazwie schładzarki szokowe można przeczytać w naszym innym artykule.

Dodaj komentarz