Mus kokosowy i jego zalety

Mus kokosowy to produkt spożywczy, otrzymywany poprzez zmielenie miąższu orzecha kokosowego oraz dokładne wymieszanie. W jego składzie nie ma żadnych konserwantów, ulepszaczy smaku, sztucznych barwników ani cukrów, dzięki czemu produkt jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, a przy tym smaczny i aromatyczny. 

Zastosowanie musu kokosowego

Mus kokosowy od dawna jest znany i stosowany w kuchni azjatyckiej, gdzie służy przede wszystkim jako baza dla sosów – przede wszystkim słodkich i słodko-kwaśnych. Do niedawna produkt ten cieszył się niewielkim zainteresowaniem w Europie, w dużej mierze wynikało to z faktu, że przez pewien czas żywe było przeświadczenie, że mus kokosowy, podobnie jak olej palmowy, jest niezdrowy, dlatego też należy go unikać.

Stwierdzenie to zostało zdementowane przez badania naukowe, które potwierdziły, że mus kokosowy w rzeczywistości posiada wiele zalet – przede wszystkim dostarcza do organizmu cenne składniki odżywcze, wśród których warto wymienić m.in. witaminy B2, B6, C, E, kwas foliowy, potas, żelazo, fosfor, wapń, magnezu, jod oraz kwas laurynowy.

Obecnie mus kokosowy znajduje szerokie zastosowanie w kuchni – można z niego przygotować aromatyczny topping do naleśników, racuchów czy omleta, przygotować mleko lub śmietankę koksową, pożywny jogurt, ryż na mleku kokosowym, a także jaglane rafaello.
Możliwości w zakresie wykorzystania musu kokosowego jest bardzo wiele, a co ważniejsze, już niewielka ilość produktu sprawia, że potrawy nabierają intensywnego, kokosowego smaku i aromatu.