Jak wybrać masło orzechowe?
Naturalne masło orzechowe jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Często przed dokonaniem zakupu, zadaje się pytanie: masło orzechowe jakie wybrać? Przede wszystkim należy szukać produktów, które wyprodukowane są na bazie orzeszków ziemnych – to najlepsze masło orzechowe.
Wybierz właściwe masło
Już 2 łyżki masła orzechowego zaspokajają 14% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Magnez jest ważny dla metabolizmu glukozy, a badania pokazują, że osoby spożywające więcej magnezu mają znacznie niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę. Ponadto magnez, który ma zdrowe masło orzechowe, pomaga zmniejszyć ryzyko udaru i zwiększyć gęstość kości u starszych kobiet. Jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie: masło orzechowe jakie wybrać? Najważniejsze jest aby pamiętać, że wszystkie korzyści pochodzą z samych orzeszków ziemnych.
Pamiętajmy, że szukając odpowiedzi na pytanie: masło orzechowe jakie wybrać, koniecznie musimy brać pod uwagę skład produktu. Masło orzechowe może być też z dodatkiem słodyczy oraz oleju palmowego, pozbawiając orzeszki ziemne najbardziej odżywczych substancji. W ostatnich badaniach analizujących korzyści z orzechów dla zdrowia serca naukowcy odkryli, że orzeszki ziemne zmniejszają ryzyko, ale masło orzechowe nie.
Jak spożywać masło?
Często ludzie jedzą masło orzechowe z pokarmami, które są prawie całkowicie białą mąką lub cukrem-białym chlebem i galaretką. Może się zdarzyć, że sól i słodziki zmieszane z wieloma olejkami arachidowymi niwelują ich pozytywne właściwości. Galaretka i dżem są w przeważającej części czystym cukrem i sztucznym, a nie fruktozą. Łyżka zawiera około 50 kalorii i około 12 gramów cukru. Spread owocowy (bez dodatku cukru) zawiera około 40 kalorii i 8 gramów cukru na łyżkę stołową. Możesz także użyć plasterków owoców zamiast galaretki lub dżemu. Spróbuj posiekanych moreli, bananów, jagód lub gruszek. Jeśli chodzi o chleb, najbardziej rozsądnym wyborem jest 100% pełnego ziarna.