Masło orzechowe dla każdego

Jeszcze 10 lat temu lekarze zalecili konietom w ciąży wykluczenie orzeszków ziemnych i wszystkich ich pochodnych z diety. Jednak ostatnie badania dowodzą, że naturalne masło orzechowe jest całkowicie bezpieczne podczas ciąży, jeśli w rodzinie nie ma przypadków alergii na orzechy ziemne.

Korzyści ze spożywania masła orzechowego

Badając ponad 70 000 rodzin, naukowcy doszli do wniosku, że kobiety jedzące zdrowe masło orzechowe, zwiększają tolerancję immunologiczną dziecka. Chroni to dziecko w przyszłości przed alergiami na orzechy i rośliny strączkowe. Ponadto kobieta w ciąży zyskuje ważne korzyści z jedzenia masła orzechowego:

  • Ochrona przed anemią. Orzeszki ziemne są bogate w żelazo i wapń, które poprawiają skład krwi matki i dziecka.
  • Zwiększenie masy ciała. Smukłe kobiety, mogą zyskać na wadze, jedząc najlepsze masło orzechowe.
  • Zapobieganie zaparciom. Obfitość błonnika przyczynia się do szybkiego oczyszczenia jelit.
  • Normalny rozwój dziecka. Kwas foliowy zawarty w produkcie zmniejsza ryzyko uszkodzenia cewy nerwowej u niemowlęcia.
  • Uzupełnienie niedoboru białka. Wegetarianki mogą używać masła orzechowego, aby uzyskać białko potrzebne do budowy tkanki płodowej.

Masło orzechowe – tylko naturalne

Masło orzechowe jest również korzystne dla karmienia piersią. Mleko wzbogacone witaminami E i A, żelazem i fosforem zapewnia dziecku dodatkowe bodźce do wzrostu kości, wzmocnienia odporności, normalnego trawienia i zdrowego układu nerwowego. Jeśli chodzi o masło orzechowe, jakie wybrać, to tylko naturalne masło orzechowe bez soli, cukru i uwodornionych olejów jest korzystne dla kobiet w ciąży i karmiących. Lekarze zalecają, aby nie rozprowadzać go na słodkiej bułce lub kawałku bochenka, ale na plasterkach owoców, chleba pełnoziarnistego i chleba dietetycznego.