Schładzarka szokowa: urządzenia chłodnicze w gastronomii

Schładzarka szokowa: urządzenia chłodnicze w gastronomii

Na wyposażeniu profesjonalnych kuchni znajdują się różnego rodzaju urządzenia chłodnicze. Do tych, które są znane stosunkowo od niedawna należą schładzarki szokowe. Co to za urządzenia?

Dlaczego warto kupić schładzarkę szokową?

Schładzarki szokowe sprawdzają się w każdych lokalach gastronomicznych. Szczególnie jednak zakup tych wysoko zaawansowanych urządzeń chłodniczych polecany jest do tych restauracji czy innych lokali gastronomicznych, w których przygotowane są posiłki na zapas. Schładzarki szokowe to urządzenia chłodnicze, które obniżają temperaturę przygotowanych przed chwilą dań w sposób niezwykle szybki. Obniżeni temperatury dopiero przygotowane przez kucharza dania z temperatury 90 stopni Celsjusza do temperatury 3 stopnie Celsjusza zajmuje tym schładzarkom około 1,5 godziny; a więc proces schładzania odbywa się naprawdę bardzo szybko. Na rynku dostępne są nie tylko szybkoschładzarki, ale także schładzarko-zamrażarki szokowe.

Jak szybkie schładzanie wpływa na jakość potraw?

Tak szybkie schłodzenie przygotowanych dań nie wpływa negatywnie na ich smak, zapach, kolor czy konsystencję. Przygotowane wcześniej, a następnie schłodzone w schładzarce szokowej potrawy, mogą być przechowywane w szafie chłodniczej do 5 dni. Można je również przechowywać w szafie mroźniczej, okres przechowywania w szafach mroźniczych wynosi kilka miesięcy. Przygotowane w ten sposób dania przed podaniem gościom podgrzewa się w piecu konwekcyjno-parowym. Bardzo ważne jest to, że spożycie tak przygotowanych dań jest bezpieczne.